Dramatikkfestivalen 2019
TORSDAG 13.06
17:00
Festivalåpning
Dramatikkens hus
Velkommen ved Victoria Meirik, kunstnerisk leder i Norsk Dramatikkfestival og Line Rosvoll, kunstnerisk leder på Dramatikkens hus.
Gjestetaler: Demian Vitanza.
Samtale med årets dramatikere: Rolf Kristian Larsen, Veronika Erstad, Tale Næss, Birgitte Larsen, Liv Marit Weberg, Nelly Winterhalder og Daria Osipova.
18:30
Solveig: .. peer aspera ad astra
Rolf Kristian Larsen
Dramatikkens hus
Dette er en forestilling som tar for seg Solveigs reise i Peer Gynt. Som andre kvinner i dramatikken er også hun en underfortalt karakter, kanskje den mest underfortalte av dem alle. Hun kalles ofte for verdens minste hovedrolle og med dette stykket ønsker Heidi Ruud Ellingsen og Rolf Kristian Larsen å fortelle hennes versjon av historien; om seg selv, sitt liv og om forholdet til Peer Gynt.
Komponist: Erlend Skomsvoll
Regissør: Rolf Kristian Larsen
Skuespillere: Heidi Ruud Ellingsen, Tone Danielsen
Musikere: Birger Mistereggen, Håvard Stubø, Elisabeth Lid Trøen
Produsent: Margrethe Aaby
I samarbeid med: Riksscenen, Peer Gynt Stemnet på Gålå
Støttet av: Fritt Ord, NOPA, Fond for lyd og bilde
Produksjonstid: 4 uker
Varighet: 90 minutt
21:00
Eg skal fortelje deg om mitt liv
Veronika Erstad
Dramatikkens hus
Eg skal fortelje deg om mitt liv handlar om einsemd og om å søke mot andre. Når er det for seint å få barn? Om å ta valget om å få barn aleine, med all tvil det kan innebære. Kva er det som pregar det livet vi lever, og dei valga vi tar?
Veronika Erstad er oppvaksen i Rosendal og bur i Bergen. Har studert ved Forfatterstudiet i Bø, i Tromsø og ved Norsk Barnebokforfatter (NBI) si forfatterutdanning i Oslo. Ho debuterte som forfattar med diktsamlinga Eg er så nær morgonen eg kan kome i 2015, og har sidan gjeve ut fleire bøker for vaksne og barn.
Regissør: Miriam Prestøy Lie
Skuespiller: Idun Losnegård
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Produksjonstid: 10 dager
Iscenesatt lesning i samarbeid med Hordaland Teater og Sogn og Fjordane Teater
Fotograf: André Løyning
Varighet: 60 minutter
FREDAG 14.06
11:00 - 13:30
n.e.v.e.r.l.e.t.g.o
Rolf Kristian Larsen
Dramatikkens hus
Hun vil ha barn, med ham. Og foreldrene hans vil mer enn noe annet i verden ha barnebarn. Men han vet ikke. Verken om barn, eller henne.
Stykket handler om kjærlighet og forhold, om alderdom og familie, valg og vegring. Og om hvordan noen ganger så tar livet valg for deg, enten du vil eller ikke.
Rolf Kristian Larsen er skuespiller og dramatiker. Som skuespiller har han medvirket i en rekke filmer og tv-serier som Mannen som Elsket Yngve, Kompani Orheim, Kongens Nei, Kampen om Tungtvannet, Nobel og Heimebane. Han ble utdannet fra Statens Teaterhøgskole i 2012, og har siden jobbet ved Nationaltheatret og Det Norske Teatret. I oktober 2018 ble debutverket l.i.f.e.g.o.e.s.o.n satt opp på Det Norske Teatret og mottok strålende kritikker.
Regissør: Rolf Kristian Larsen
Skuespillere: Hildegun Riise, Per Kjerstad, Julie Støp Husby, Heidi Toini, Tobias Santelmann
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Iscenesatt lesning.
Produksjonstid: 1 time
Foto: J. W. Hendricks
Varighet: 150 minutt, inkl pause.
18:00 - 19:00
RING RING RING
Daria Osipova
Dramatikkens hus
Ensomhet møter religiøs tvil møter seksuell frustrasjon møter familietrøbbel møter kapitalisert høytid og fullstendig fravær av kontakt med sine følelser. Kulde og mørke. Forvirring og en lengsel etter varme, desperate forsøk på å oppleve den, og panisk flukt når varmen først kommer. RING RING RING er forfatterens første helaftens forestilling som forsøker å stille spørsmål, besvare dem, og finne fotfeste i en verden i oppløsning.
Daria Osipova er en norsk-russisk forfatter som studerer Allmenn litteraturvitenskap ved NTNU Trondheim. Hun har tidligere studert ved Biskops Arnö Författarskola, og er periodevis aktiv ved Lokstallen Kulturverksted i Stjørdal som dramaturg med mer. Hun er også en del av Unge Dramatikere 2 v/Trøndelag Teater. Osipova var Norges representant ved Interplay Europe 2016, og hennes inspirasjonskilder er musikk, natur og mellommenneskelige relasjoner. Menneskets psyke og religiøse temaer er også interesser som spirer inn i hennes skriving.
Regissør: Fredrik Longva
Skuespillere: Hildegunn Eggen, Trond Peter Stamsø Munch, Ida Klem, Jon Lockert Rohde.
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Produksjonstid: 10 dager
Iscenesatt lesning i samarbeid med Trøndelag Teater
Foto: Privat
Varighet: 60 minutt
19:30 - 20:30
Rådyret på den andre siden av elva
Birgitte Larsen
Dramatikkens hus
Rådyret på den andre siden av elva utspiller seg i Susannes barndomshage, hvor Susanne er hjemme på ferie. Hun har invitert venninnene sine Angelika, Kassandra og Kine til å være der sammen med henne. Den ene er nyoperert, den andre er nyforelsket og den tredje er forfatter. Etter en stund stikker kusinen Tanja hodet sitt ut av et vindu. Tanja er en bereist person med en mystisk og litt svevende kjæreste, fortelleren Demian. Tanja vil at Demian skal fortelle en fortelling for kvinnene. Etter hvert vil noen bade. På den andre siden av elva står hele tiden et rådyr helt stille og følger med på menneskene. Eller gjør det det? Rådyret på den andre siden av elva er en samtale om det som finnes og det som ikke finnes og det som fantes for ikke lenge siden.
Birgitte Larsen er oppvokst på Feda og bosatt i Oslo. Hun gikk på skuespillerlinjen ved Statens teaterhøyskole i 2000- 2003 og studerte ved Skrivekunstakademiet i Hordaland i 2015- 2016. Siden 2004 har hun vært ansatt på Nationaltheatret. Birgitte Larsen er lilithist og har i det siste også jobbet med lilithistisk filmproduksjon sammen med Itonje Søimer Guttormsen.
Regissør: Kamilla Bach Mortensen
Skuespillere: Ågot Sendstad, Kjersti Botn Sandal, Henriette Marø, Kjersti Tveterås, Mariann Hole, Håkon Ramstad.
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Produksjonstid: 4 dager
Iscenesatt visning i samarbeid med Nationaltheatret
Foto: Kyrre Hellum
Varighet: 60 minutt
21:00
Å skrive underveis
Samtale
Dramatikkens hus
Dramatikkfestivalen har i mange år mottatt tekster som er mer eller mindre ferdige men i de senere år har vi åpnet for tekster som er skisser eller ideer. Vi ønsker å fokusere på hva det betyr å skrive mens man skaper en forestilling. En stor del av produksjonsapparatet rundt dramatikere og scenekunstnere er rettet mot å skrive ferdige tekster til en produksjon. Men hva skjer når man ønsker å skrive underveis? Festivalen har invitert dramatikere og scenekunstnere som kan belyse hva det betyr å nettopp skrive underveis.
Samtalen ledes av kunstnerisk leder for festivalen, Victoria Meirik. De inviterte deltakerne er dramaturg Anne Holtan, regissør Fredrik Hannestad, regissør Jonas Corell Petersen og forfatter Cathrine Myhre Solbjør.
I forbindelse med samtalen vises gjesteforestillingen That’s it under festivalen lørdag 15.juni kl 21.00 på Kunsthøgskolen i Oslo. Dette er en del av Anne Holtan sitt masterprosjekt Å skrive Underveis ved Teaterhøgskolen i Oslo.
Alle samtaler og seminar under Dramatikkfestivalen har fri entre. Velkommen!
LØRDAG 15.06
12:00 - 12:45
Høna, egget og reven
Nelly Winterhalder
Dramatikkens hus
Høna legger endelig et egg. Hun reiser seg et øyeblikk – plutselig er egget borte! Og i reiret ligger Reven. Høna og Reven starter en eventyrlig jakt etter egget.
Høna, Egget og Reven er en slapstick-scenetekst for barn fra 3-5 år og alle voksne. Om motgang, tilhørighet og vennskap, og om barn som blir annerledes enn foreldrene tror. En hyllest til det uperfekte livet.
Nelly Winterhalder er en tysk dramatiker, scenekunstner og oversetter. I tillegg til en Mastergrad i scenetekst fra Kunsthøgskolen i Oslo har hun en Mastergrad i litteraturvitenskap og skuespillerutdanning fra Munchen. Siden 2006 har Winterhalder bodd i Norge, hun jobber med scenekunst i ulike konstellasjoner og gjerne på flere språk. Winterhalder debuterte som dramatiker i Norge med alt i boks på Norsk Dramatikkfestival i 2009. Siden har hennes scenetekster blitt vist i Norge, Sveits, Østerrike, Italia og Nicaragua.
Regissør: Toril Solvang
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Lysdesign: Tobias Leira
Skuespillere: Geir Kvarme, Judy Nyambura Karanja, Julie Støp Husby, Emil Rodrigo Jørgensen
Produksjonstid: 4 dager
Iscenesatt visning i samarbeid med Tigerstadsteatret og Det Norske Teater.
Foto: Privat
Varighet: 60 minutt
13.30 - 15.00
Nedenifra og opp?
Seminar
Dramatikkens hus
Hva betyr det å skrive fra barn og unges perspektiv? Er det mulig? Vil voksne alltid skrive ovenfra og ned?
Hva slags strategier har dramatikere som skriver for barn og unge for å sikre at de «ser» det barnlige eller ungdommelige?
Er det så enkelt som å være «i øyehøyde» eller se alt «nedenifra og opp»?
Dramatikerne Tale Næss, Nelly Winterhalder og Liv Marit Weberg er med i årets Dramatikkfestival med tekster for barn og unge.
Deres tekster vil være utgangspunkt for seminaret, men det er ikke en forutsetning for publikum å ha lest eller sett forestillingene.
Dramatikerne skal samtale med hhv Hildur Kristinsdottir, Kristina Kjeldsberg og Nils Petter Mørland.
Seminaret ledes av Gunnar Germundson.
Seminaret er støttet av Dramatikerforbundet.
16:00 - 17:00
Hvem er fienden?
Liv Marit Weberg
Dramatikkens hus
Hvem er fienden er en scenetekst om fire ungdommer som ikke har valgt å være der de er. De har heller ikke valgt hvem de er der med. Ungdommene har forskjellige strategier i møte med tvangen; noen spiller med, andre yter motstand. Teksten utforsker maktkampen i rommet der de tvinges til å være for sitt eget beste.
Liv Marit Weberg har gått på Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning og har tidligere gitt ut to romaner for ungdom: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til (2014) og Det er heldigvis ingen som trenger meg (2015). I 2018 kom den tredje romanen hennes: Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge. Ellers jobber hun for tiden med nettundervisning om samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt.
Regissør: Even Torgan
Skuespillere: Trine Wiggen, Andrea Berntzen, Jakob Fort, Sacha Slengesol Balgobin, Hedda Gundersen Gullikstad.
Regiassistent: Rebekka Jynge
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Lysdesign: Tobias Leira
Produksjonstid: 10 dager
Iscenesatt visning i samarbeid med Brageteatret
Foto: Siri Skjelderup
Varighet: 60 minutt
17.45
Å skrive for lyd
Samtale
Vega scene, foajeen
Hva innebærer det å skrive for lyd? Hvorfor er det annerledes enn å skrive for et visuelt rom? Det opplagte svaret er at vi ikke ser i hørespillet, teksten, det som sies i dialogen blir våre øyne, men er det den eneste forskjellen? Hva er lyddramaets muligheter, hvilke virkemidler har vi og hvordan påvirker det teksten.
Deltakere: Tale Næss, Katinka Rydin, Liv Heløe, Andrea Bræin Hovig.
Teatersjef Gunhild Nymoen i Radioteatret leder samtalen før vi får se Sweatshop Aleppo av dramatiker Tale Næss, regissert av Katinka Rydin. Visningen er en iscenesatt lesning av radioteater i samarbeid med Vega Scene, Vega Ung og NRK Radioteatret.
Liv Heløe er en norsk skuespiller og dramatiker. Hun har skrevet både skuespill og hørespill. Heløe har arbeidet som skuespiller ved blant annet Riksteatret, Teatret Vårt, Det Åpne Teater, Den Nationale Scene, NRK Drama og ved Nationaltheatret
Andrea Bræin Hovig er skuespiller, sanger og barnebokforfatter. Hun har hatt flere roller ved Det Norske Teatret, Nationaltheatret, Oslo Nye samt flere filmroller. Hun har blant annet vært med i Liv Heløes hørespill Briskeby som ble sendt i Radioteatret.
Tale Næss er en prisbelønt forfatter, dramaturg og dramatiker. Hun skriver for scenen, radio og film, og gjerne i tverrkunstneriske konstellasjoner. En fasinasjon for stemmen er sentral i det hun gjør. Hun er en av de utvalgte dramatikerne under årets festival hvor hun viser teksten Sweatshop Aleppo i etterkant av samtalen.
Katinka Rydin Berge er regissør som i de siste årene har jobbet med ny norsk og nordisk dramatikk for scene og radio. Hun jobber ofte med å videreutvikle skuespillerens kunstnerskap og kompetanse i arbeidet med en ny tekst. Hun har vært med å etablere og gründe Vega Scene og er kunstnerisk leder her sammen med Hege Aga Edelsteen og Truls Foss. Under årets festival er hun regissør på den utvalgte sceneteksten Sweatshop Aleppo skrevet av Tale Næss. Visningen settes opp i samarbeid med Vega Ung, Vega scene og NRK Radioteater for Norsk Dramatikkfestival.
Varighet: 1 time
Dato: 15.juni
Tidspunkt: 17.45 – 18.45
Sted: Vega scene, Foajeen
Gratis inngang.
19:00 - 20:00
Sweatshop Aleppo
Tale Næss
Vega scene
En natt. To jenter og en sanndrømt gutt. Gutten følger krigen i Syria fra soverommet. Jentene følger den fra en sweatshop i Izmir. Krigen har skilt dem fra hverandre, men de kan fortsatt møtes i drømmene. Der kan de sykle gjennom Europa. Der kan Meriam være en supernova. Der er Sara rød som en soloppgang. Sweatshop Aleppo er et stykke om det som går i stykker og det som aldri kan ødelegges.
Tale Næss er en prisbelønt forfatter, dramaturg og dramatiker. Hun skriver for scene, radio og film, og gjerne i tverrkunstneriske konstellasjoner. En fascinasjon for stemmen er sentralt i det hun gjør. Hennes stykker har blitt satt opp nasjonalt og internasjonalt. I dag er hun PHD-stipendiat i scenetekst på Kunsthøgskolen i Oslo og medlem av scenekunst-kollektivet StatEks, som produserer forestillinger og turnerer i Norge og i utlandet.
Regissør: Katinka Rydin Berge
Skuespillere: Ungdommer fra Vega Ung, Espen Løvås og Hege Aga Edelsteen
Scenografisk festivalkonsept: Sir Grand Lear
Produksjonstid: 10 dager
Iscenesatt lesning av radioteater i samarbeid med Vega Scene, Vega Ung og NRK Radioteatret
Foto: Trond Peter Stamsø Munch
Varighet: 60 minutt
21:00
Gjesteforestilling: That's it
Anne Holtan
Kunsthøgskolen i Oslo
Veggene holder dere sammen.
Du vet at dette rommet alltid vil være utenfor hukommelsens rekkevidde
Myten om den klarsynte Kassandra og et stadig pågående opprør mot strukturer som fasiliterer for maktmisbruk har vært inspirasjonskilder til forestillingen.
Alle de som befant seg på nederste dekk- visste det.
De som kastet opp på do – visste det.
De på mellomdekket var fullt opptatt med å dekke bord med sølvtøy.
De som satt på skipsbroen speidet ut i horisonten for å kunne styre det hele i havn med æren i behold.
Kommandolinjene var klare da rottene kravlet oppover fra bunndekket og bet seg fast i buksebeina.
That´s it? er en del av Anne Holtans avgangsprosjekt i master teater med fordyping scenetekst. Tekstene er skrevet underveis i masterstudiet. Forestillingen ble vist første gang 15. og 16. mai. 2019, og ble deretter invitert til og vises i forbindelse med Dramatikkfestivalen under Heddadagene.
Fredag 14.juni arrangerer Dramatikkfestivalen samtalen Å skrive underveis med blant annet Anne Holtan, Jonas Corell Petersen og Cathrine Myhre Solbjør. Den ønsker å fokusere på hva det betyr å skrive mens man skaper en forestilling. Dramatikkfestivalen har i mange år mottatt tekster som er mer eller mindre ferdige, men i de senere år har den åpnet for tekster som er skisser eller ideer. Store deler av produksjonsapparatet rundt dramatikere og scenekunstnere er i dag rettet mot å skrive ferdige tekster til en produksjon. Men hva skjer når man ønsker å skrive underveis? I forbindelse med denne samtalen vises forestillingen That´s it? under festivalen.
Skuespillere/dansere:
Iselin Shumba
Torbjørn Davidsen
Fredrik Høstaker
Magdalene Solli
Kyuja Bae
Jonas Øren
Tekst, regi og scenografi: Anne Holtan
Lyddesign: Jon Platou Selvig
Video/lysdesign: Oscar Udbye
Kostyme: Eli Beate Vevang